През последните няколко пролетно-зимни периоди ставаме свидетели на едно и също явление – обилни снеговалежи в рамките на няколко дни, последвани от значително покачване на температурите и превръщането на улиците в „реки“.

Освен неприятните условия за нас, хората, подобен цикъл на честа промяна в атмосферните условия засяга в най-сериозна степен сградите, които обитаваме. Обилното количество вода, което се насъбира след разтопяването на снеговете, застрашава конструктивните елементи в тях и ги подлага на сериозни изпитания.

А веднъж проникнала в конструкцията, водата и остатъчната влага носят само негативи и в даден момент ни изправят пред нуждата от скъпо струващи ремонти.

Именно поради тази причина, добрата превенция и защита от влага трябва да се разглежда като инвестиция, която, макар и неусетно, се изплаща многократно само в рамките на няколко години.

Покривните площи като най-значимо засягани от водата

Щом стане въпрос за негативното влияние на водата и влагата, трябва да се отбележи едно - покривите, и в частност плоските покривни конструкции, са едни от най-често засяганите зони от конструкцията на една сграда.

Този тип площи, типични за множество от жилищните сгради в България, като старите панелни блокове например, често стават жертва на проблеми вследствие на насъбрал се сняг или застояла вода.

В комбинация със зле функционираща дренажна система или компрометирано хидроизолационно покритие, плоските покриви често се оказват тези критични точки, през които проникването на влага води и до най-сериозни щети.

Жилищните пространства на последните етажи, таванските и помещенията в съседство – всички те търпят последствията от проникналата влага. В комбинация с влошения комфорт на живот и скъпоструващите ремонти, проблемите в цялостта на покривната конструкция и нейното хидроизолационно покритие са тези, които създават едни от най-неприятните казуси в жилищното строителство.

"След откриването на проблемните точки и източниците на теч от една покривна конструкция, най-комплексната задача си остава подмяната на компонентите и ремонта на хидроизолационното покритие.“

Из изследване на Международната асоциация на консултантите по хидроизолационна защита в строителството

А всичко това може да бъде избегнато само чрез превантивна проверка на състоянието на покривната конструкция и своевременното вземане на мерки за хидроизолационна защита на сградата и осигуряване на дълготрайно покритие срещу водата и остатъчната влага.

Проблемите, които си спестяваме с избора на професионална хидроизолация

С годините, покривните хидроизолации остаряват, губят свойствата си или биват изцяло компрометирани. В зависимост от степента на натоварване, качеството на положената хидроизолация и агресорите, на които е изложено въпросното покритие, относителната продължителност на неговия живот е между 15 и 25 г.

Всичко това обяснява защо, след известно време, плоските и наклонени покриви стават податливи на негативното влияние на влагата. За щастие, избягването на по-сериозни последици вследствие на проникнала влага и увреждане комфорта в помещенията, хидроизолационната защита днес вече е повече от достъпна.

Такъв е и случаят с новото попълнение в портфолиото от течни хидроизолационни решения на МАРИСАН.

ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF представлява хибридна паста, изградена на база синтетични смоли, характеризираща се със своята особена еластичност и дълготрайна устойчивост на UV-лъчи.

Полагането на ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF е перфектното решение за тераси, плоски и наклонени покриви, тъй като гарантира формирането на гладък, непроницаем хидроизолационен филм, способен да устоява на постоянното агресивно влияние на водата и слънчевите лъчения.

Високотехнологичната формула на този достъпен продукт е разработена, така че да спомага за спестяването на редица проблеми, свързани с неправилното изпълнение или изцяло липсващото хидроизолационно покритие при плоски, наклонени покриви, тераси и други открити площи. Част от предимствата на професионалната хидроизолация:

  • Изкореняване риска от възникване на течове, влага и мухъл в помещенията
  • Течовете в таванските и помещенията в съседство се дължат на тоталната липса или на некачествено изпълнена хидроизолация. След изсъхване, ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF осигурява образуването на гладък филм, плътно покриващ всички капилярни напуквания и гарантиращ пълна защита от проникване на вода и влага. Нанесеното хидроизолационно покритие устоява успешно и на негативното влияние от наличието на застояла вода.

    Това е от особено значение, тъй като дори и дренажната система на покрива да не работи достатъчно ефективно, образуваният от ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF, хидроизолационен филм, ще изкорени риска от проникване на влага и последващите от нея, негативни последици.

  • Устойчивост на тежки атмосферни условия
  • Високата еластичност на хидроизолационното покритие, образувано от ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF, е гаранция за дълготрайната експлоатационна надеждност на покривните площи. Професионалната формула на продукта го прави неподатлив на екстремни температурни изменения (от -30ºC до +80ºC), типични за покривните площи.

    Именно тези агресивни атмосферни условия често се явяват непреодолим тест за някои хидроизолационни системи. Благодарение на изпитаните си свойства, ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF се препоръчва още и за хидроизолиране на навеси, козирки, веранди и др., както и за защита на климатични въздуховоди, вентилационни елементи, капандури и др. от проникване на вода и влага.

  • Високо светлоотражение и чувствително редуциране на температурата в подпокривните помещения
  • Освен професионалните хидроизолационни свойства, ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF притежава и качеството да отразява до 88% от слънчевите лъчи, попаднали по повърхността на защитния филм. Благодарение на това, нагряването на повърхността се редуцира значително – с близо 40%, а температурата в подпокривното помещение намалява с до 5ºC.

    Това води до сериозна икономия на топлинна енергия за охлаждане на помещенията през горещите летни месеци. Наред с всичко това, работата с ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF има значителен еко-съобразен ефект.

    Благодарение на значителното редуциране на емисиите CO2, излъчвани в атмосферата, се подсигурява и елиминирането на т. нар. „urban heat island“ (явление, типично за градската среда, при което урбанистичните зони са с далеч по-висока температура, в сравнение с извънградските такива, дължащо се на човешката дейност).

  • Широко приложение и лесно нанасяне
  • ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF е приложим върху всякакви видове минерални повърхности, като например бетон, цимент, метал, както и върху и калциево-сулфатни основи. Хибридната хидроизолационна паста гарантира перфектно поведение и при директно приложение върху керамични облицовки, естествен камък и дърво.

    Продуктът е подходящ дори и за ремонт и защита на стари полиуретанови хидроизолации и минерални битумни мембрани с посипка, като при тях, основата трябва да бъде предварително загрята до 20ºC.

    След полагане, хибридната паста гарантира значителното забавяне на тяхното стареене. Благодарение на термо защитата, която хидроизолационният слой осигурява, се гарантира предотвратяването на риска от изтичане на разтопен битум от мембраната, вследствие на високите температури.

    Тиксотропният вискозитет на продукта позволява бързото сгъстяване на пастата до еластична и водоустойчива мембрана с екстремна здравина. Това позволява лесното нанасяне с маламашка, четка или валяк върху повърхности с всякаква форма – от хоризонтални, вертикални и наклонени, до основи със сложна геометрия. След полагане, хидроизолационното покритие изсъхва бързо и без да лепне.

  • Дълготрайна експлоатационна надеждност и продължителна защита от влага
  • С течение на времето, хидроизолациите са склонни към напукване. Именно тук ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF идва на помощ. Освен преодоляването на пукнатини в основата с размери до 2 мм, високата еластичност на продукта служи като гаранция за неговата устойчивост на възникващи вибрации и структурни напрежения в основата.

    Именно благодарение на разтегливостта на мембраната, хидроизолационният слой остава здрав и стабилен за дълъг период от време.

    Слоят, постиган с ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF, е устойчив и на умерен пешеходен трафик, което допълнително допринася за перфектното му поведение при приложение върху тераси и плоски покриви.

    Благодарение на значителната устойчивост на замърсяване и наслояване на механични частици от външната среда, хидроизолационният филм запазва искрящо белия си цвят за особено дълъг период от време.

    Какво показват сметките?

    Цената на хидроизолирането на покривни площи зависи от редица фактори, като например моментното състояние на основата и съответно разходната норма на продуктите, разходите за труд и други. Ориентировъчните цени показват:

  • Ремонт на стари хидроизолации с ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF
  • Този проблем се среща най-често при старите панелни блокове и техните плоски покриви. С течение на времет, битумната хидроизолация се компрометира и идва нуждата от ремонт.

    Сметките показват, че ремонтът на стар покрив с налична битумна хидроизолация би струвал около 32 лв/м2 (с ДДС). В тази сума влизат разходите за труд - почистване на покрива, локализиране на компрометираните участъци и поправянето им с ХИДРОЗОЛ® BP БИТУМНА ПАСТА, подготовка на основата с ХИДРОЗОЛ®BG-OR БИТУМЕН ГРУНД НА ОРГАНИЧНА ОСНОВА, армиране на слоя със стъклотекстилна мрежа ТЕРМОФЛЕКС® и полагане на хидроизолационно покритие ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF.

  • Хидроизолиране на нови плоски покриви с ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF
  • Хидроизолирането на нови покривни площи винаги се явява по-приятна задача, тъй като при нея системата може да бъде изпълнена от нулата. При този случай, поради липсата на нужда от ремонт на съществуващото хидроизолационно покритие, цената спада до приблизително 21 лв/м2 (с ДДС).

    * Калкулираните цени не включват хидроизолационни аксесоари. Те могат да варират допълнително в зависимост от разходите за труд.

    Достъпните цени, в комбинация с множеството предимства на ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF, превръщат хидроизолирането на покривните площи в разумна инвестиция, а не просто разход.

    Значителните суми, които обикновено биват давани за ремонти след течове в помещенията на последните етажи, правят предварителната превенция и професионалното хидроизолиране далеч по-уместен избор.

    Накратко за предимствата на ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF

    Работата с ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF гарантира перфектната, дълготрайна защита на плоските и наклонени покриви, както и на тези със сложна геометрия. Наред с това, хидроизолационният филм гарантира:

  • Изкореняване риска от течове (спестяване на разходи от ремонти в интериора)
  • Охлаждане на таванските помещения и апартаментите, намиращи се на последните етажи (спестяване от енергийни разходи)
  • Лесно нанасяне и дълготрайност на покритието (спестяване на разходи от последващи ремонти на хидроизолационното покритие)
  • Икономически-ефективно решение


  • Професионалните свойства на хибридната хидроизолационна паста подсигуряват сигурното стопиране на влагата, както и устойчивост на екстремни атмосферни влияния, съхранявайки защитния филм напред във времето.

    Без значение дали става въпрос за ремонт на стари битумни хидроизолации или първичната защита на покривни площи, ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF се явява перфектното решение с безкомпромисно действие.

    За допълнителна техническа или търговска информация, моля, посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com.